Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na szybki piernik, do tego banalnie prosty do wykonania, no i oczywiście pyszny! Kilka osób zdążyło się w nim rozsmakować i nękają mnie o recepturę – zatem już wszystko tłumaczę. Dodam jeszcze, że sam przepis znalazłam kiedyś w internecie i nie bardzo pamiętam gdzie dlatego niestety nie mogę podać zródła inspiracji.

orzeszki

Najszybszy Piernik Świata

Składniki (na średnią blaszkę):

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka roślinnego
  • 120 ml. oleju
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżki słodu (ja używam namoczonych daktyli)
  • rodzynki, orzechy włoskie
  • powidła śliwkowe (opcjonalnie)
  • polewa z gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

W misce mieszamy najpierw suche składniki, następnie dodajemy mokre. Na koniec dorzucamy rodzynki i wcześniej uprażone orzechy. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C. Gdy ciasto się już upiecze i schodzi można przełożyć je powidłami i udekorować polewą czekoladową.

S m a c z n e g o !

piernik

pierniks